Pages

Monday, August 5, 2013

Resepi: Spageti Bolognaise



Spageti Bolognaise


Bahan-bahan: ( 5-10 orang )

  • 1 bungkus spageti
  • 1 botol sos pasta
  • 3sudu besar majerin/minyak sapi
  • 1 bungkus daging/ayam kisar (Ramli)
  • 2 biji tomato (dihiris kiub)
  • 1 biji cili benggala (dihiris kiub)
  • 2 bawang besar (dihiris kiub)
*Bahan untuk dikisar :
  • 10-15 biji cili kering (kalau nak pedas letak cili kering banyak sikit)
  • 2 biji tomato
  • 2 biji bawang besar

Cara-cara:

1.     cara2 untuk sos spageti :
2.     panaskan minyak sapi/ majerin
3.     tumiskan bawang besar dan bawang putih
4.     apabila bahan yang ditumis sudah kuning masukkan daging/ayam kisar.biar sampai daging tersebut betul2 masak
5.     apabila daging sudah masak dah tidak berair masukkan bahan yang dikisar ( bawang besar, tomato, cili kering)
6.     masukkan sos spageti (apa2 brand) dan biar sehingga sos spageti yang masak
7.     masukkan sos cili, bawang besar, tomato, cili benggala yang dihiris kiub
8.     biarkan seketika.tapi jangan terlalu lama bimbang tomato akan hancur
9.     siap!!! garam dan penambah perisa mengikut selera masing2
10.   untuk mee spageti : rebuskan mee spageti bersama majerin dan secubit garam.setelah spageti lembut toskan.dan siap untuk dimakan bersama sos yang telah di masak.

No comments:

Post a Comment