Sunday, August 11, 2013

Resepi: Ikan Sweet Sour

Ikan Sweet Sour


Bahan-bahan: ( 4 orang makan )

  • 1 ekor ikan kerapu / siakap / tombak etc (berat dlm 500gm)
  • 5 ulas bawang putih ditumbuk lumat
  • 1 1/2 labu bawang besar ditumbuk lumat
  • 2 sb cili boh
  • 1/2 botol kecil sos tomato
  • 6 helai daun limau purut
  • 2 batang serai diketuk
  • 2 biji tomato dibelah 6
  • 1 labu bawang besar dimayang bulat
  • minyak
  • gula dan garam

Cara-cara:

1.     Gaul ikan dengan garam dan kunyit. Goreng dalam minyak yang banyak sehingga masak.
2.     Dalam kuali lain. Ambil sesenduk minyak goreng ikan. Panaskan dan tumis cili boh.
3.     Apabila cili boh agak garing, masukkan bahan yang ditumbuk.
4.     Masukkan sos tomato, daun limau purut dan serai. Kacau sebati.
5.     Masukkan gula dan sedikit garam. Jangan masuk garam lebih kerana ikan sudah ada garam. Rasa agak ada rasa masam, manis.
6.     Masukkan ikan yang telah digoreng dan ratakan kuah pada ikan. 
            Bila dah cukup rasa masam, masin dan manis, tabur bawang potong dan tomato. 
         Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment