Resepi: Kek Coklat Lapis Keju
Kek
Coklat Lapis Keju
Bahan-bahan: (
loyang 9" )
- A. Bahan kek coklat
- 3 biji telur gred A
- 1 1/2 cawan gula halus
(dikisar dan diayak)
- 1 sudu besar esen vanila
(boleh guna esen lemon kalau suka)
- 4 sudu besar serbuk koko
(jika nak kurang pahit letak 3 sahaja)
- 1 cawan air panas
- 1 cawan susu (boleh guna susu
cair atau susu segar)
- 1 cawan minyak masak
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 sudu besar baking powder
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
(kalau taknak letak pun takpe)
- (tepung gandum, serbuk
coklat, baking powder dan soda bikarbonat diayak bersama bagi mengelakkan
ketulan)
- B. Bahan kek keju
- 250 gram krim keju
- 50 gram hula halus (dikisar
dan diayak)
- 1 biji telur gred A
- 1 sudu besar tepung gandum
- 2 sudu besar air (optional
kalau taknak letak pun boleh)
- C. Topping kek
- 4 sudu besar serbuk koko
- 1/2 cawan susu pekat
- 1 sudu besar minyak masak
- Jem blueberry
Cara-cara:
- Adunan kek coklat
- Pukul telur dan gula hingga
sebati, kemudian masukkan esen vanila, air panas, susu dan minyak dan
kacau hingga sebatiMasukkan bahan-bahan yang telah diayak dan bahagi
kepada dua adunan untuk buat dua lapisan.
- Adunan kek keju
- Pukul krim keju dan gula
dalam bekas yang berlainan hingga sebati dan kemudian masukkan telur dan
air. Masukkan tepung dan gaul rata sehingga tepung tidak bergumpal.
- Panaskan periuk kukus dan
pastikan tudung pengukus dibalut dengan kain.
- Masukkan 1 adunan kek coklat
ke dalam loyang dan kukus selama 15 minit. Kemudian masukkan pula adunan
kek keju. Letakkan sedikit jem blueberry bagi menambah rasa kepada kek
keju. Kukus selama 15 minit. Dan akhir sekali masukkan adunan kek coklat
yang kedua dan kukus juga selama 15 minit.
- Sejukkan kek sebelum
diletakkan topping
- Topping
- Campurkan serbuk koko, susu
pekat dan miyak masak ke dalam periuk. Panaskan dia atas api yang
sederhana dan masak sehingga nampak berkilat, Jangan terlalu lama atau
mendidih, nanti susu akan berketul
- Sejukkan topping sebelum dituang
ke atas kek dan hias dengan badam atau apa sahaja ikut mengikut kesukaan.
No comments:
Post a Comment