Resepi: Ayam Masak Merah
Ayam
Masak Merah
Bahan-bahan: ( 5/6 org )
- 1/2 ekor ayam
- 1biji bawang besar ( dihiris
bulat)
- 1biji tomato ( dipotong dadu)
- 1biji cili merah besar
(potong memanjang)
- 1sudu besar bawang merah (
yang telah di blend)
- 1sudu besar bawang putih (
yang telah di blend)
- 1sudu besar halia (yang telah
di blend)
- 2sudu besar cili giling
- 2sudu besar sos cili
- 2sudu besar sos tomato
- Garam & serbuk perisa
secukup rasa
Cara-cara:
- Goreng ayam dalam kuali
(separuh masak)
- Tutupkan api. Angkat &
toskan minyak ayam.
- Sediakan kuali untuk menumis.
Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau.
- Kemudian masukkan cili boh.
Kacau & masukkan ayam sekali.
- Tambahkan sedikit air agar
tidak melekit. Masukkan sos cili & sos tomato. Kacau rata.
- Selepas itu, masukkan bawang
besar & tomato yang dipotong tadi. Jangan lupa masukkan cili besar.
- Kacau lagi, kemudian masukkan
garam & serbuk perisa. Bila kuah dah agak pekat tutupkan api.
No comments:
Post a Comment