Wednesday, August 7, 2013

Resepi: Ayam Masak Merah

Ayam Masak Merah


Bahan-bahan: ( 5/6 org )

  • 1/2 ekor ayam
  • 1biji bawang besar ( dihiris bulat)
  • 1biji tomato ( dipotong dadu)
  • 1biji cili merah besar (potong memanjang)
  • 1sudu besar bawang merah ( yang telah di blend)
  • 1sudu besar bawang putih ( yang telah di blend)
  • 1sudu besar halia (yang telah di blend)
  • 2sudu besar cili giling
  • 2sudu besar sos cili
  • 2sudu besar sos tomato
  • Garam & serbuk perisa secukup rasa

Cara-cara:

  1. Goreng ayam dalam kuali (separuh masak)
  2. Tutupkan api. Angkat & toskan minyak ayam.
  3. Sediakan kuali untuk menumis. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau.
  4. Kemudian masukkan cili boh. Kacau & masukkan ayam sekali.
  5. Tambahkan sedikit air agar tidak melekit. Masukkan sos cili & sos tomato. Kacau rata.
  6. Selepas itu, masukkan bawang besar & tomato yang dipotong tadi. Jangan lupa masukkan cili besar.
  7. Kacau lagi, kemudian masukkan garam & serbuk perisa. Bila kuah dah agak pekat tutupkan api.

No comments:

Post a Comment